Listeria monocytogenes Serotip 1/2b'ye Bağlı Neonatal Menenjit Olgusu*
A Case of Neonatal Meningitis due to Listeria monocytogenes Serotype 1/2b
Şerife
Suna OĞUZ1, Avidan KIZILELMA1, Ömer ERDEVE1,
Sema ZERGEROĞLU2, Sibel SAYGAN1,
Selçuk KILIÇ4, Uğur DİLMEN1
1 Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yenidoğan Kliniği, Ankara.
1 Zekai Tahir Burak Women's Health Training and Research Hospital, Clinic of Neonatology, Ankara, Turkey.
2 Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Bölümü, Ankara.
2 Zekai Tahir Burak Women's Health Training and Research Hospital, Department of Pathology, Ankara, Turkey.
3 Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Mikrobiyoloji Bölümü, Ankara.
3 Zekai Tahir Burak Women's Health Training and Research Hospital, Department of Microbiology, Ankara, Turkey.
4 Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, Salgın Hastalıklar Araştırma Müdürlüğü, Bakteriyel Zoonozlar Araştırma ve
Referans Laboratuvarı, Ankara.
4 Refik Saydam National Public Health Agency, Department of Communicable Diseases Research, Bacterial Zoonoses
Reference and Research Laboratory, Ankara, Turkey.
* Zekai Tahir Burak Geleneksel Jinekopatoloji Kongresi (17-20 Haziran 2010, Kıbrıs)'nde sunulmuştur.
ÖZET
Listeria monocytogenes, genel toplumda nadir hastalık sebebi olmasına rağmen, gebelerde, yenidoğanlarda, yaşlılarda ve immün sistemi baskılanmış bireylerde önemli bir patojendir. Neonatal listeriyozis, enfeksiyon bulgularının başlangıç zamanına göre erken (< 5 gün) ve geç (≥ 5 gün) tip olarak sınıflandırılmaktadır. Erken neonatal listeriyoziste serotip 1a ve 1b, geç neonatal formda ise serotip 4a sık rastlanılan serotiplerdir. Bu raporda, 29 yaşındaki bir annenin 36 haftalık gebeliğinden doğan kız bebekte gelişen neonatal L.monocytogenes menenjiti olgusu sunulmaktadır. Bebek, düşük doğum ağırlığı (1740 g) ve prematürite nedeniyle yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatırılmış, postnatal 11. gün genel durumunda bozukluk (beslenme güçlüğü, takipne, yüksek ateş ve fontanel bombelik) ortaya çıkmıştır. Alınan kan ve BOS örneklerinin kültürü için otomatize kan kültür sistemi (BACTEC 9240, Becton-Dickinson, ABD) kullanılmış; BOS kültüründe dördüncü gün katalaz pozitif, oksidaz negatif bakteri üremesi ve Gram boyamada gram-pozitif basil varlığı tespit edilmiştir. İzolat otomatize tanımlama ve antibiyogram sisteminde (VITEC 2, bioMérieux, Fransa) L. monocytogenes olarak tanımlanmış ve çalışılan tüm antibiyotiklere (eritromisin, gentamisin, penisilin, trimetoprim-sülfametoksazol, vankomisin, teikoplanin) duyarlı bulunmuştur. Buna göre ampirik olarak başlanan geniş spektrumlu antibiyotik tedavisi (vankomisin, meropenem), ampisilin ve gentamisine değiştirilmiş ve klinik ve mikrobiyolojik yanıt alınmıştır. Özgül antiserumlar ile yapılan lam aglütinasyon testinde izolat, serotip 1/2b olarak tiplendirilmiştir. Kaynak tespitine yönelik çalışmalarda, maternal enfeksiyon ya da çevresel bulaşı gösteren bulgulara rastlanmamıştır. Ulaşılabildiği kadarıyla Türkiye'den bildirilen neonatal Listeria menenjit olgusu bulunmamaktadır. Bu olgu, ülkemizden bildirilen ilk neonatal Listeria menenjit olgusu olması ve saptanan L.monocytogenes serotipinin (1/2b) geç başlangıçlı neonatal listeriozisde nadir görülen patojen olması nedeni ile sunulmuştur.
Anahtar sözcükler: Listeria monocytogenes; yenidoğan; menenjit; Türkiye.
ABSTRACT
Listeria monocytogenes, although an uncommon cause of illness in the general population, is an important pathogen in pregnants, neonates, elderly and immunocompromised patients. Neonatal listeriosis is classified as early (< 5 days) and late (≥ 5 days) according to the onset of the symptoms and findings of the infection. The most encountered serotypes in early neonatal listeriosis are 1a and 1b, while serotype 4a is more prevalent in the late form. In this report, a neonatal L.monocytogenes meningitis case developed in a female infant born after 36 weeks of gestation from a 29 years old mother, was presented. The newborn was hospitalized in intensive care unit because of low birth weight (1740 g) and prematurity. Due to the worsening of her general condition (feedings difficulty, tachypnea, high fever and bulging fontanel) on the 11th day, blood and cerebrospinal fluid (CSF) cultures were done. CSF culture yielded catalase positive, oxidase negative, gram-positive bacilli on the 4th day of cultivation. The isolate was identified as Listeria monocytogenes and found susceptible to all tested antibiotics (erythromycin, gentamicin, penicillin, trimethoprim-sulphamethoxazole, vancomycin, teicoplanin) by automated identification and antibiogram system (VITEC 2, bioMérieux, France). The empirical treatment initiated with vancomycin and meropenem was changed to ampicillin and gentamicin and clinical and microbiological response was obtained. The isolate was serotyped as type 1/2b. No data related to maternal infection or environmental contamination were obtained from the studies investigating the origin of infection. There have been no reported cases of neonatal Listeria meningitis from Turkey in the avaliable literature. This was the first case of neonatal Listeria meningitis in our country and it was presented to withdraw attention to L.monocytogenes serotype 1/2b which was a rare cause of late onset neonatal listeriosis.
Key words: Listeria monocytogenes; neonate; meningitis; Turkey.
Geliş Tarihi (Received): 27.12.2010 • Kabul Ediliş Tarihi (Accepted): 11.03.2011
GİRİŞ
Listeria monocytogenes, aerop ve fakültatif anaerop, sporsuz, katalaz pozitif, oksidaz negatif, 0.5-2 µm büyüklüğünde gram-pozitif bir basildir1. Listeria türlerinin üremesi için optimum ısı 30-37°C olmakla birlikte, L.monocytogenes 4-10°C'de diğer bakterilerden daha iyi ürer. Listeria cinsi içinde günümüze kadar yedi tür tanımlanmıştır; ancak insanda patojen olan tür L.monocytogenes'tir. Listeria cinsine bağlı türler somatik (O) ve flajellar (H) antijenlerine göre serotiplere (1/2a,1/2b, 1/2c, 3a, 3b, 3c, 4a, 4bX, 4ab, 4b, 4c, 4d, 4e, 7) ayrılmışlardır2. Enfeksiyonlardan sorumlu serotipler 4b, 1/2a, 1/2b'dir. Oluşturdukları enfeksiyonlar, bakterinin virülansının yanı sıra, konağın hücresel bağışık yanıt düzeyi ile de yakından ilişkilidir1,3. Bu mikroorganizma, sıklıkla sağlıksız ya da uygun olmayan koşullarda hazırlanan yüksek riskli gıda maddelerinin tüketilmesi ile bulaşmaktadır3. Listeria enfeksiyonları göreceli olarak nadir görülmesine rağmen olguların yaklaşık %35-50'si gebe kadınlar veya onların bebeklerinden oluşmaktadır4,5,6. L.monocytogenes'e bağlı maternal enfeksiyon, koriyoamniyonit, prematüre doğum, fetal kayıplar ve ölü doğumlara neden olabilmektedir.
Plasenta yoluyla ya da doğum sırasında vajinal kanaldan alınan basil, bebekte yüksek morbidite ve mortaliteye (yaklaşık %30) sahip neonatal listeriozis enfeksiyonuna da yol açmaktadır4,7. Neonatal listeriozise ait klinik bulgular, enfeksiyonun bulaş yolu ve zamanına bağlıdır. Bulguların ortaya çıkış zamanına göre enfeksiyon, erken (< 5 gün) ve geç (≥ 5 gün) başlangıçlı olmak üzere sınıflandırılmaktadır8. Sıklıkla erken başlangıçlı neonatal listerioziste sepsis veya menenjit, geç başlangıçlı neonatal listerioziste ise pürülan menenjit ön plandadır. Ayrıca her iki tabloda da etken olan L.monocytogenes serotipleri farklıdır.
Türkiye'den bildirilen neonatal Listeria menenjiti olgusu, ulaşabildiğimiz kadarıyla bulunmamaktadır. Bu olgu, Türkiye'den bildirilen ilk neonatal Listeria menenjit olgusu olması ve saptanan L.monocytogenes serotipinin (Tip 1/2b'nin) geç başlangıçlı neonatal listerioziste nadir görülmesi nedeniyle sunulmuştur.
OLGU SUNUMU
Yirmi dokuz yaşındaki annenin birinci gebeliğinden, son âdet tarihine göre 36 hafta 3 günlük, sezaryen doğum ile, 1740 g ağırlığında doğan kız bebek, sınırda prematürite, düşük doğum ağırlığı tanıları ile yenidoğan servisine yatırıldı. Annenin antenatal izleminde, glukoz tolerans testinin anormal olduğu, ikili-üçlü testinde risk artışı nedeniyle yapılan amniyosentezin ise normal karyotip olarak raporlandığı, herhangi bir enfeksiyon öyküsü ve erken membran rüptürünün olmadığı öğrenildi. Hastanın fizik muayene bulguları normaldi. Hipoglisemisi nedeni ile glukoz infüzyonu başlandı. Kraniyal ultrasonografisi (USG) normal olarak değerlendirildi. Ancak postnatal 11. gününde, beslenme güçlüğü, takipne (> 60/dakika), yüksek ateş ve fontanel bombeliği saptanması üzerine hastaya lomber ponksiyon yapıldı. Beyin omurilik sıvısının (BOS) Thoma lamında direkt incelenmesinde 1200/mm3 polimorfonükleer hücre, BOS biyokimyasında protein yüksekliği (168 mg/dl) ve glukoz (42 mg/dl) düzeyi düşüklüğü saptandı. BOS'un Gram boyamasında mikroorganizma görülmedi. Hastanın kan, BOS ve idrar örnekleri mikrobiyoloji laboratuvarında üreme açısından değerlendirildi. Kan ve BOS kültürleri için otomatize kan kültür sistemi (BACTEC 9240, Becton-Dickinson, ABD) kullanıldı. Geç başlangıçlı neonatal sepsis ve menenjit tanıları ile geniş spektrumda antibiyotik tedavisi (vankomisin, meropenem) uygun dozda başlandı. Tanıdan 48 saat sonra tekrarlanan kraniyal USG'de sol lateral ventrikül içinde ekojenik odaklar ve septalar tespit edildi. İzlemde konvülziyonları gözlemlenen hastaya antikonvülzan tedavi ilave edildi. Lomber ponksiyon tekrarlandı. BACTEC otomatize sistem pediatrik kan şişesine ekilen ve BACTEC 9240 sisteminde inkübe edilen ilk BOS örneğinden ilk dördüncü gün pozitif sinyali alınması üzerine önce Gram boyama, ardından ise %5 koyun kanlı agar, Eozin Metilen Blue agar ve çikolata agar besiyerlerine ekim yapıldı. Pozitif sinyal vermiş kan kültür şişesindeki BOS örneğinden yapılan Gram boyamada gram-pozitif basiller görüldü. Yirmi dört saatlik inkübasyonun ardından yapılan mikrobiyolojik değerlendirmede koyun kanlı agar besiyerinde yarı saydam, beta-hemoliz yapmış koloniler gözlendi. Bakteri, katalaz pozitif, oksidaz negatif, hareketli ve Gram boyamada gram-pozitif basil olarak değerlendirildi. Staphylococcus aureus suşu ile yapılan CAMP testinde pozitiflik saptanması üzerine Listeria spp. olabileceği şüphesiyle mikroorganizma tam otomatize tanımlama ve antibiyogram sisteminde (VITEC 2 bioMérieux, Fransa) tiplendirildi. Sistemde L.monocytogenes olarak tanımlanan mikroorganizmanın antibiyotik duyarlılık testleri, otomatize sistemde ve "Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI)" kriterlerine göre eritromisin, gentamisin, penisilin, trimetoprim-sülfametoksazol, vankomisin ve teikoplanin diskleri kullanılarak disk difüzyon yöntemiyle çalışıldı. Suş ilaçların tümüne duyarlı bulundu. Mikroorganizma doğrulanması ve serotiplendirme için örnek ayrıca Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Parazitoloji Laboratuvarına gönderildi. Listeria serotiplendirmesi için özgül antiserum ile lam aglütinasyon testi kullanılarak etken serotip Tip 1/2b olarak doğrulandı. Tedavi ise ampisilin ve gentamisin olarak değiştirildi. Kaynak tespitine yönelik sürveyans kültürleri (anne kan, serviks, idrar, anne sütü, parenteral solüsyon) alındı ve anne serumunda Listeria antikorları araştırıldı. Ancak tüm testlerden negatif sonuç alındı. Plasenta patolojisinde ise inflamasyon bulguları ve nekrotik alanlar tespit edildi. Kontrol BOS kültürlerinde üremenin olmaması üzerine gentamisin tedavisi 21, ampisilin tedavisi 27. günde kesildi. Hastanın 45. gününde tekrarlanan kraniyal bilgisayarlı tomografi incelemesinde 3. ventrikül ve her iki lateral ventrikülde hidrosefalik dilatasyon olduğu, apse bulunmadığı rapor edildi. Baş çevresi izleminde hızlı artış olmayan yenidoğan hasta, pediatrik nöroloji ve nöroşirürji polikliniklerinde takip edilmek üzere taburcu edildi.
TARTIŞMA
L.monocytogenes, mononükleer fagositer hücrelerde yaşayabilen hücre içi bir mikroorganizmadır. Hücreye direkt invazyon ve hücreden hücreye yayılım gösterir. Gebelerde enfeksiyonlara karşı direnç azalmakta, hücresel immünitede baskılanma, hümoral immüniteye eğilim artmaktadır3,9. Bu sebeple gebelerde Listeria enfeksiyonu için yaklaşık 17-20 kat fazla risk söz konusudur1,3. Ancak listeriozisli yetişkinlerin %30'u ve yenidoğanların %54'ünde enfeksiyona eğilim yaratacak herhangi bir tıbbi neden bulunmamaktadır6. Nitekim sunulan bu olguda da prematüre doğum dışında risk faktörü saptanmamıştır. L.monocytogenes menenjit, meningoensefalit, bakteriyemi ve beyin apsesine neden olmaktadır4. Yenidoğan döneminde kültür pozitif menenjitli olguların %29'unda L.monocytogenes saptanmıştır7. Tanı, bakterinin kültürde üretilmesi ile konulmaktadır. Kan kültürlerinde üreme daha sık tespit edilebilirken (%75), BOS kültürlerinde üreme oranları daha düşük (%40) bildirilmektedir1,2. Yenidoğan dönemindeki Listeria enfeksiyonları sepsis, solunum yetmezliği, pnömoni, daha nadiren menenjit ve miyokardit şeklinde, ortalama 1.5 günde ortaya çıkmaktadır. Erken tip enfeksiyonlarda en sık serotip 1a ve 1b'ye rastlanırken; doğumdan ortalama 14.3 gün sonra sıklıkla menenjit şeklinde ortaya çıkan geç tip enfeksiyonlarda etken daha ziyade serotip 4b'dir7. Bununla birlikte, yenidoğan dönemi dışındaki Listeria enfeksiyonlarının çoğundan 4b, 1/2a ve 1/2b tipleri sorumludur ve bu olguların %15'inde altta yatan ve riski artıran bir sağlık sorunun (immünsüpresif ilaç kullanımı, hematolojik malignite) olduğu gösterilmiştir10. Listeria menenjitinde, BOS'un direkt mikroskobisinde Gram boyamada mikroorganizma saptanma sıklığı bir çalışmada %10 olarak bildirilmiştir11. Neonatal Listeria menenjitinde mortalite oranı %17 iken, özellikle olgumuzda olduğu gibi geç neonatal listerioziste %30'a kadar yükselmektedir9,11. Tedavide, ampisilin veya penisilin G ile aminoglikozidin birlikte 21 gün süre ile kullanımı önerilmektedir7.
Ülkemizden yayınlanan çocuk olgu sayısı oldukça az olup, 9 ve 6 yaşında herhangi bir riski bulunmayan iki hastada ve iki yaşında hematolojik malignansi nedeniyle tedavi alan hasta dışında etkenin L.monocytogenes olarak bildirildiği olgu bulunmamaktadır12,13,14. Bu olgunun ülkemizden bildirilen ulaşılabildiği kadarıyla ilk neonatal L.monocytogenes menenjit olgusu olması ve literatürde yenidoğan döneminde nadir rastlanılan Tip 1/2b serotipinin etken olarak gösterilmesi açısından önemli olduğu kanaatindeyiz.
KAYNAKLAR
İletişim (Correspondence):
Dr. Şerife Suna Oğuz,
Beyköy Sitesi, 183. Sokak, No: 40,
Beysukent, Çankaya 06520 Ankara, Türkiye.
Tel (Phone): +90 505 833 8641,
E-posta (E-mail): serifesuna@gmail.com