Yazdır

Kısa Bildiri/Short Communication
Mikrobiyol Bul 2013; 47(1): 147-151

İmipeneme Dirençli Acinetobacter baumannii İzolatlarında
Kolistin-Ampisilin/Sulbaktam Kombinasyonu Etkinliğinin Değerlendirilmesi*

Evaluation of Colistin-Ampicillin/Sulbactam Combination
Efficacy in Imipenem-Resistant Acinetobacter baumannii Strains

Aytekin ÇIKMAN1, Mehmet Reşat CEYLAN2, Mehmet PARLAK3, Mustafa Kasım KARAHOCAGİL2, Mustafa BERKTAŞ4

1 Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Mikrobiyoloji Bölümü, Erzincan.

1 Erzincan Mengucek Gazi Education and Research Hospital, Microbiology Department, Erzincan, Turkey.

2 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve

Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Van.

2 Yuzuncu Yil University Health Research and Practice Hospital, Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology,

Van, Turkey.

3 Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Mikrobiyoloji Bölümü, Van.

3 Van Education and Research Hospital, Microbiology Department, Van, Turkey.

4 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Van.

4 Yuzuncu Yil University Health Research and Practice Hospital, Department of Medical Microbiology, Van, Turkey.

* Bu çalışma, 1. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi (12-16 Kasım 2011, Antalya)'nde sözel bildiri olarak sunulmuştur.

ÖZET

Karbapenemler dahil olmak üzere birçok antibiyotiğe dirençli olan Acinetobacter baumannii suşlarının hastane enfeksiyonları etiyolojisinde artış göstermesi, bu bakterilerle gelişen enfeksiyonlarda çeşitli antimikrobiyal kombinasyonların kullanımını zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada, hastane enfeksiyonu etkeni olan imipeneme dirençli A.baumannii suşlarına karşı kolistin-ampisilin/sulbaktam kombinasyonunun değerlendirilmesi amacıyla, antibiyotiklerin MİK değerleri ve in vitro sinerjistik etkinliği E-test yöntemiyle araştırılmıştır. Çalışmaya, çeşitli klinik örneklerden izole edilen ve imipeneme dirençli olduğu belirlenen hastane enfeksiyon etkeni 33 A.baumannii suşu alınmıştır. Konvansiyonel yöntemlerle tanımlanan A.baumannii suşlarının imipenem direnci, BD Phoenix otomatize sistemi (Becton Dickinson, ABD) ile belirlenmiştir. İzolatların kolistin ve ampisilin/sulbaktam için MİK değerleri ile in vitro sinerjistik etkinliği Mueller-Hinton agar besiyerinde E-test yöntemiyle (AB Biodisk, İsveç) araştırılmıştır. A.baumannii suşlarının sinerjik, aditif, indiferan ve antagonist etkileri fraksiyonel inhibitör konsantrasyon (FİK) indeksi ile değerlendirilmiş; FİK indeksi ≤ 0.5 ise sinerji, 1- >0.5 ise aditif ve ≥ 2 ise antagonist etki olarak kabul edilmiştir. Çalışmaya alınan 33 A.baumannii suşunun 21'i kolistine dirençli, 12'si duyarlı bulunurken, 30 izolat ampisilin/sulbaktama dirençli, üçü ise orta duyarlı olarak saptanmıştır. A.baumannii suşlarının kolistin için MİK50, MİK90 ve MİK aralığı sırasıyla; 8, 32 ve 0.13-128 µg/ml olarak belirlenmiş; ampisilin/sulbaktam için bu değerler sırasıyla; 48, 256 ve 12-256 µg/ml olarak bulunmuştur. FİK indeksine göre, kolistin-ampisilin/sulbaktam kombinasyonu ile, suşların 15'inde sinerjik, dördünde aditif, beşinde indiferan ve dokuzunda antagonist etki görülmüştür. CLSI kriterlerine göre kolistine duyarlı bulunan 12 A.baumanni suşunun dokuzunda antagonistik, ikisinde indiferan ve birinde sinerjik etki saptanmış; buna karşın kolistine dirençli 21 suşun 14'ünde sinerjik, dördünde aditif ve üçünde indiferan etki belirlenmiştir. Sonuç olarak; kolistinin ampisilin/sulbaktamla kombinasyonu in vitro şartlarda yüksek sinerjik etki göstermiştir. Ancak bu kombinasyonun sinerjik etkisi kolistine dirençli suşlarda daha belirgin olup, kolistine duyarlı suşlarda antagonist etkinin belirgin olduğu izlenmiştir. Bu nedenle A.baumannii enfeksiyonlarında kolistin-ampisilin/sulbaktam kombinasyonu yerine öncelikle kolistin direncinin araştırılması, direncin saptanması durumunda bu kombinasyonun uygulanmasının daha etkin olacağı düşünülmüş; bu verilerin ileri klinik çalışmalarla desteklenmesi gerektiği kanısına varılmıştır.

Anahtar sözcükler: Acinetobacter baumannii; ampisilin/sulbaktam; kolistin; sinerji.

ABSTRACT

The increasing emergence of multi-drug resistant Acinetobacter baumannii strains as nosocomial pathogens lead to the use of antimicrobial combinations in the treatment of infections due to these bacteria. The aim of this study was to determine the MIC values of colistin and ampicillin/sulbactam and their in vitro synergistic activities by E-test in order to evaluate the effect of this combination against imipenem-resistant A.baumannii isolates. A total of 33 A.baumannii strains isolated from clinical specimens as etiologic agents of nosocomial infections and identified as imipenem-resistant were included in the study. Identification of the isolates was performed by conventional methods and their imipenem resistance was detected with BD Phoenix automated system (Becton Dickinson, USA). MIC values and in vitro synergistic activity of colistin and ampicillin/sulbactam combination were analyzed by E-test (AB Biodisk, Sweden) on Mueller-Hinton agar medium. Synergistic, additive, indifferent and antagonist effects of A.baumannii strains were evaluated by fractional inhibitory concentration (FIC) index. The combination was considered to be synergistic when the FIC index was ≤ 0.5, additive when it was 1- > 0.5 and antagonistic when ≥ 2. Of the 33 strains included in the study, 21 were resistant to colistin; 30 were resistant and 3 were moderately susceptible to ampicillin/sulbactam. MIC50 and MIC90 values and MIC range of A.baumannii strains for colistin were 8, 32 and 0.13-128 µg/ml; for ampicillin/sulbactam those values were 48, 256 and 12-256 µg/ml, respectively. According to the FIC indices, 15 strains showed synergistic, four additive, five indifferent and nine antagonistic activity to colistin and ampicillin/sulbactam combination. Among the 12 colistin-susceptible strains, nine showed antagonistic, two indifferent and one synergistic activity to the tested combination while among the 21 colistin-resistant strains 14 showed synergistic, four additive and three indifferent activity. As a result, the combination of colistin with ampicillin/sulbactam, demonstrated high synergistic activity in vitro. While the synergistic effect of this combination was more significant in colistin-resistant strains, antagonistic effect of colistin-susceptible strains was found to be notable. Therefore, colistin resistance should be primarily determined before using colistin and ampicillin/sulbactam combination in A.baumannii infections since this combination seemed to be more effective in case of colistin resistance. However, these data should be supported by further advanced clinical studies.

Key words: Acinetobacter baumannii; ampicillin/sulbactam; colistin; synergy.

Geliş Tarihi (Received): 19.06.2012 • Kabul Ediliş Tarihi (Accepted): 29.11.2012

GİRİŞ

Çoklu ilaç direnci nedeniyle dikkat çeken Acinetobacter baumannii, en önemli nozokomiyal enfeksiyon etkenlerinden biridir. A.baumannii, hastane ortamında yaygın olarak bulunmakta ve özellikle yoğun bakım ünitelerinde salgınlara neden olmaktadır1,2. Karbapenemler dahil olmak üzere birçok antibiyotiğe dirençli olan A.baumannii suşlarının hastane enfeksiyonları etiyolojisinde artış göstermesi, bu bakterilerle gelişen enfeksiyonlarda çeşitli antimikrobiyal kombinasyonların kullanımını zorunlu kılmaktadır3,4,5. Çok ilaca dirençli enfeksiyon etkenlerinin tedavisinde kullanılan kombinasyon tedavileri için in vitro sinerji testlerinin yapılması, en uygun kombinasyonun bu şekilde belirlenmesinin doğru olacağı önerilmektedir6. Bu çalışmada, hastane enfeksiyonu etkeni olan imipeneme dirençli A.baumannii suşlarına karşı kolistin-ampisilin/sulbaktam kombinasyonunun değerlendirilmesi amacıyla, antibiyotiklerin MİK değerleri ve in vitro sinerjistik etkinliği E-test yöntemi ile araştırılmıştır.

GEREÇ ve YÖNTEM

 Çalışmaya, Aralık 2007-Temmuz 2011 tarihleri arasında laboratuvarımıza gönderilen çeşitli klinik örneklerden izole edilen ve imipeneme dirençli olduğu belirlenen hastane enfeksiyon etkeni 33 A.baumannii izolatı dahil edildi. Hastane enfeksiyonlarının tanısı, "Centers for Disease Control and Prevention, Hastalık Kontrol Merkezinin (CDC)" kriterleri kullanılarak konuldu7,8.

Konvansiyonel yöntemlerle tanımlanan A.baumannii suşlarının imipenem direnci BD Phoenix otomatize sistemi (Becton Dickinson, ABD) ile belirlendi ve izolatların kolistin ve ampisilin/sulbaktam için MİK değerleri ile in vitro sinerjistik etkinliği Mueller-Hinton agar besiyerinde (Oxoid, İngiltere) E-test yöntemiyle (AB Biodisk, İsveç) araştırıldı. Kolistin ve ampisilin/sulbaktam direnci CLSI kriterlerine göre belirlendi9.

A.baumannii suşlarının sinerjik, aditif, indiferan ve antagonist etkileri fraksiyonel inhibitör konsantrasyon (FİK) indeksi ile değerlendirildi. E-test ile FİK indeksini belirlemek için önce kombinasyonda yer alan A ve B antibiyotiklerinin MİK değerleri kaydedildi. Kombinasyon MİK değerini saptamak için besiyerine önce B şeridi konuldu ve 37°C'de bir saat inkübe edildikten sonra, konsantrasyon çizgileri tam çakışacak şekilde B'nin yerine A şeridi yerleştirildi. Besiyerleri 37°C'de 18-20 saat inkübe edildikten sonra, inhibisyon zon çapının E-test strip kenarını kestiği noktada B'nin varlığında A'nın MİK sayısal değeri kaydedildi. Aynı işlem önce A ve sonra B antibiyotiği olacak şekilde tekrarlandı. Kombinasyonun etkinliğinin belirlenmesinde; "∑ FİK indeksi = FİK A (= B'nin varlığında A'nın MİK sayısal değeri/Tek başına A'nın MİK sayısal değeri) + FİK B (= A'nın varlığında B'nin MİK sayısal değeri/Tek başına B'nin MİK sayısal değeri)" formülü kullanıldı. Toplam FİK indeksi ≤ 0.5 ise sinerji, 1 - > 0.5 ise aditif, < 2 - > 1 ise indiferan ve ≥ 2 ise antagonist etki olarak değerlendirildi.

BULGULAR

Çalışmaya alınan 33 A.baumannii suşunun 21'i kolistine dirençli, 12'si duyarlı bulunurken,  30'u ampisilin/sulbaktama dirençli, üçü ise orta duyarlı olarak saptanmıştır. İzolatların kolistin için MİK50, MİK90 ve MİK aralığı sırasıyla; 8, 32 ve 0.13-128 µg/ml olarak bulunmuş; ampisilin/sulbaktam için bu değerler sırasıyla; 48, 256 ve 12-256 µg/ml olarak belirlenmiştir.

Çalışmaya alınan A.baumannii suşları için kolistin-ampisilin/sulbaktam kombinasyonu değerlendirildiğinde; FİK indeksine göre suşların 15'inde sinerjik, dördünde aditif, beşinde indiferan ve dokuzunda antagonist etki görülmüştür. Kolistine duyarlı bulunan 12 A.baumannii suşunun ampisilin/sulbaktam ile etkileşimi incelendiğinde, dokuzunda antagonistik, ikisinde indiferan ve birinde sinerjik etki izlenmiş; buna karşın kolistine dirençli 21 A.baumannii suşunun 14'ünde sinerjik, dördünde aditif ve üçünde indiferan etki belirlenmiştir.

TARTIŞMA

Son yıllarda giderek artan oranlarda görülen nozokomiyal A.baumannii enfeksiyonlarının tedavisindeki en önemli problem, neredeyse suşların tamamında karbapenemler dahil birçok antibiyotiğe direnç görülmesi ve tedavide kullanılacak antibiyotik seçeneklerinin tükenmesidir10. Bu durum klinisyenleri yeni tedavi seçeneklerine yönlendirmekte ve çok ilaca dirençli A.baumannii enfeksiyonlarının tedavisinde hem başarı sağlamak hem de direnç gelişimini önlemek amacıyla kombine antibiyotik kullanımı önerilmektedir11,12,13,14. Bu önerilerden birisi de Col-A/S kombinasyonudur. Bu kombinasyonunun sinerjik etkinliği birçok çalışmada gösterilmiştir15,16. Lee ve arkadaşları15, bakteriyemi ve menenjit etkeni olan çoğul dirençli A.baumannii suşlarında bu kombinasyonun etkinliğini araştırmış ve sulbaktama dirençli suşlarda sulbaktam/kolistin kombinasyonunun sinerjik etkinlik gösterdiğini ve iyi bir tedavi seçeneği olabileceğini bildirmiştir. Çalışmamızda, imipeneme dirençli A.baumannii enfeksiyonlarının tedavisine alternatif olması amacıyla kolistin-ampisilin/sulbaktam kombinasyonunun sinerjistik aktivitesi değerlendirilmiş; yapılan diğer çalışmalarla uyumlu olarak, bu kombinasyonun imipeneme dirençli A.baumannii suşlarının %45 (15/33)'i üzerinde sinerjik etkinlik gösterdiği, %27'sinde ise antagonist etkileşim oluşturduğu saptanmıştır. Ayrıca kolistine dirençli suşlarda, kolistinin ampisilin/sulbaktam ile yüksek oranda sinerjik etki gösterdiği, buna karşın kolistine duyarlı suşlarda bu kombinasyonun daha ziyade antagonist etki oluşturduğu belirlenmiştir.  

Rodriguez ve arkadaşları17, karbapeneme dirençli bazı A.baumannii suşlarında antimikrobiyal ajanların kolistin ile kombine edilmesinin aktivitede azalmaya ve antibiyotik direncine neden olduğunu göstermiştir.  Principe ve arkadaşları18 A.baumannii suşlarındaki bu antibiyotik direncinin, birden çok mekanizma ile karmaşık etkileşimler sonucunda geliştiğini göstermiştir. Bu nedenle direncin önüne geçmek ve antagonist etkileşimi azaltmak için kolistin ile yapılan kombinasyon terapisinin iyi belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın verileri, kolistinin ampisilin/sulbaktam ile kombinasyonunun in vitro şartlarda yüksek sinerjik etki gösterdiğini ortaya koymuş; bu kombinasyonun sinerjik etkisinin kolistine dirençli suşlarda daha belirgin olduğu, kolistine duyarlı suşlarda ise antagonist etkinin belirgin olduğu izlenmiştir. Sonuç olarak, A.baumannii enfeksiyonlarında kolistin-ampisilin/sulbaktam kombinasyonu uygulanmasından önce kolistin direncinin belirlenmesi, direnç saptanması durumunda bu kombinasyonun verilmesinin daha etkin olacağı kanısına varılmış; ancak bu verilerin geniş kapsamlı ileri klinik çalışmalarla desteklenmesi gerektiği düşünülmüştür.

KAYNAKLAR

  1. Durante-Mangoni E, Zarrilli R. Global spread of drug-resistant Acinetobacter baumannii: molecular epidemiology and management of antimicrobial resistance. Future Microbiol 2011; 6(4): 407-22. [Özet]
  2. Aşık G. Current approaches to explain the virulence of Acinetobacter baumannii. Mikrobiyol Bul 2011; 45(2): 371-80.
    [Özet] [Tam Metin] [PDF]
  3. Garnacho-Montero J, Amaya-Villar R. Multiresistant Acinetobacter baumannii infections: epidemiology and management. Curr Opin Infect Dis 2010; 23(4): 332-9. [Özet]
  4. Pachón-Ibáñez ME, Docobo-Pérez F, López-Rojas R, et al. Efficacy of rifampin and its combinations with imipenem, sulbactam, and colistin in experimental models of infection caused by imipenem-resistant Acinetobacter baumannii. Antimicrob Agents Chemother 2010; 54(3): 1165-72. [Özet] [Tam Metin] [PDF]
  5. Giamarellos-Bourboulis EJ, Xirouchaki E, Giamarellou H. Interactions of colistin and rifampin on multidrug-resistant Acinetobacter baumannii. Diagn Microbiol Infect Dis 2001; 40(3): 117-20. [Özet]
  6. Akalın H. Çoklu ilaç direncinde tedavi yaklaşımı ve ilaç politikaları. ANKEM 2007; 21(Ek 2): 186-91. [Özet] [PDF]
  7. Garner JS, Jarvis WR, Emori TG, Horan TC, Hughes JM. CDC definitions for nosocomial infections. Am J Infect Control 1988; 16(3): 128-40. [Özet]
  8. Horan TC, Andrus M, Dudek MA. CDC/NHSN surveillance definition of health care-associated infection and criteria for specific types of infections in the acute care setting. Am J Infect Control 2008; 36(5): 309-32.
  9. Clinical and Laboratory Standards Institute. Performance standards for antimicrobial susceptibility testing. Twentieth Informational Supplement, M100-S20, 2010. CLSI, Wayne, PA.
  10. Yıldırım MI, Tuğrul HM. Assessment of efficacies of imipenem, cefoperazone-sulbactam and cefepime in rats with experimental thigh abscess model with multidrug resistant and susceptible Acinetobacter baumannii strains. Mikrobiyol Bul 2011; 45(3): 422-9. [Özet] [Tam Metin] [PDF]
  11. Yıldız O. Çoğul dirençli Gram-negatiflerde tedavi yaklaşımı: Acinetobacter türleri. Yoğun Bakım Derg 2007; 7(1): 144-50.
    [Tam Metin] [PDF]
  12. Çiftci İH, Aşık G. Acinetobacter baumannii'nin antibiyotik direnç mekanizmaları. ANKEM 2011; 25(3): 196-207.
    [Özet] [PDF]
  13. Ozdem B, Gürelik FC, Celikbilek N, Balıkçı H, Açıkgöz ZC. Antibiotic resistance profiles of Acinetobacter species isolated from several clinical samples between 2007-2010. Mikrobiyol Bul 2011; 45(3): 526-34.
    [Özet] [Tam Metin] [PDF]
  14. Punpanich W, Munsrichoom A, Srisarang S, Treeratweeraphong V. In vitro activities of colistin and ampicillin/sulbactam against Acinetobacter baumannii. J Med Assoc Thai 2011; 94(Suppl 3): S95-100. [Özet]
  15. Lee CH, Tang YF, Su LH, Chien CC, Liu JW. Antimicrobial effects of varied combinations of meropenem, sulbactam, and colistin on a multidrug-resistant Acinetobacter baumannii isolate that caused meningitis and bacteremia. Microb Drug Resist 2008; 14(3): 233-7. [Özet]
  16. Sung H, Choi SJ, Yoo S, Kim MN. In vitro antimicrobial synergy against imipenem-resistant Acinetobacter baumannii. Korean J Lab Med 2007; 27(2): 111-7. [Özet] [PDF]
  17. Rodriguez CH, De Ambrosio A, Bajuk M, et al. In vitro antimicrobials activity against endemic Acinetobacter baumannii multiresistant clones. J Infect Dev Ctries 2010; 4(3): 164-7. [Özet] [PDF]
  18. Principe L, D´Arezzo S, Capone A, Petrosillo N, Visca P. In vitro activity of tigecycline in combination with various antimicrobials against multidrug resistant Acinetobacter baumannii. Ann Clin Microbiol Antimicrob 2009; 8: 18.
    [Özet] [Tam Metin] [PDF]

İletişim (Correspondence):

Uzm. Dr. Aytekin Çıkman,

Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi,

Mikrobiyoloji Bölümü,

Başbağlar Mahallesi, Erzincan, Türkiye.

Tel (Phone): +90 446 212 2222,

E-posta (E-mail): draytekin65@hotmail.com

Yazdır