Yazdır

Editöre Mektup/Letter to Editor
Mikrobiyol Bul 2013; 47(3): 567-569

Erken Dönem HIV Enfeksiyonunda Line Immunoassay Testinin Yeri: Tanısal Bir Olgu

Role of Line Immunoassay in the Diagnosis of Early HIV Infection: A Diagnostic Case

Muhammed SOYLAR1, İmre ALTUĞLU1, Rüçhan SERTÖZ1, Deniz GÖKENGİN2

1 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İzmir.

1 Ege University Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Izmir, Turkey.

2 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İzmir.

2 Ege University Faculty of Medicine, Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Izmir, Turkey.

ABSTRACT

Combined p24 antigen-HIV antibody fourth-generation assays that identify most of the early HIV infections have been used extensively worldwide for several years. This poses challenges for the traditional algorithm of line immunoassay (LIA) confirmation. LIA tests are useful methods with their high specificity and their ability to differentiate HIV-1 from HIV-2, but they are reactive days after the fourth generation enzyme immunoassays. With acute HIV infection, high levels of infectious virus are detectable in serum and genital secretions. The rate of transmission during acute HIV infection is higher than the established HIV infection, for this reason, new HIV testing strategies need to focus on sensitivity, especially for this highly contagious phase immediately after infection. Serum sample of a patient sent to Ege University Hospital Clinical Virology Laboratory was repeatedly reactive with low signal/cutoff ratios with two different commercial fourth generation enzyme immunoassays (Architect HIV Ag/Ab Combo Reagent Kit, Abbott, Germany and Vidas HIV Duo Quick, Biomerieux, France). The sample was non-reactive with the LIA (INNO-LIA HIV I/II Score, Innogenetics, Belgium) and HIV RNA (RealTime HIV-I Amplification Reagent Kit, Abbott, USA) result was positive (4.1 x 105 copies/ml). With the presentation of this case, the role of LIA in the diagnosis of early HIV infection and its place in test algorithms were questioned.

Key words: HIV; line immunoassay; fourth generation EIA.

Geliş Tarihi (Received): 23.01.2013 • Kabul Ediliş Tarihi (Accepted): 20.02.2013

Sayın Editör,

HIV enfeksiyonu tanısında enzim immunoassay (EIA) testi ile antikor taranması tanıda ilk basamaktır. Önceki dönemlerde, özellikle prevalansın düşük olduğu toplumlarda yalancı pozitiflik konusundaki kaygılar, EIA testinde tekrarlayan reaktif sonuçların desteklenmesi için daha özgül bir test ile örneğin, Western Blot (WB) ve bunun modifikasyonu olan Line immunoassay (LIA) testinin kullanıldığı algoritmaların oluşturulmasına yol açmıştır1. Antijen ve antikorların bir arada saptandığı dördüncü kuşak EIA testlerinin yaygın olarak kullanıma geçmesi HIV enfeksiyonunun daha erken dönemde özellikle RNA testlerinden kısa bir süre sonra saptanmasına olanak sağlamıştır2. Bu durum destekleme testlerinin algoritmalardaki yerinin tekrar gözden geçirilmesine yol açmıştır3. Bizim bu yazımızda, bir olgu üzerinden, destekleme testinin HIV tanı algoritmasındaki yerinin sorgulanması amaçlanmıştır.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'ne 20 yaşında erkek hasta ateş, kusma, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve halsizlik yakınmaları ile başvurmuştur. Hastanın öyküsünden eşcinsel olduğu ve hastane başvurusundan üç ay önce cinsel eşinin HIV pozitif olduğunu öğrendiği belirlenmiştir. Hastanın bir ay önce yapılan HIV serolojisi negatif olarak saptanmıştır. Hasta ileri tetkik ve akut HIV enfeksiyonu şüphesi ile yatırılmış ve bilgilendirilmiş onay alınmıştır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarına gönderilen, diğer viral parametrelerin yanı sıra anti-HIV tetkiki istenen serum örneğinde, antijen-antikor saptayan iki farklı otomatize ticari EIA ile (Architect HIV Ag/Ab Combo Reagent Kit, Abbott, Almanya ve Vidas HIV Duo Quick, Biomerieux, Fransa) sinyal/eşik değerleri sınıra yakın tekrarlayan reaktivite elde edilmiştir. Elde edilen sinyal/eşik değerleri sırasıyla Architect ile 1.34 (pozitiflik sınırı 1); Vidas ile 0.33 (pozitiflik sınırı 0.25) olarak saptanmıştır. Yapılan HIV destekleme testinde (INNO-LIA HIV I/II Score, Innogenetics, Belçika) herhangi bir bant pozitifliği belirlenmemiştir. İki farklı EIA ile reaktiflik saptandığında erken dönem enfeksiyonu ekarte etmek için yapılan kantitatif HIV RNA (RealTime HIV-I Amplification Reagent Kit, Abbott, ABD) testinde sonuç 4.1 x 105 kopya/ml olarak tespit edilmiştir.

Akut HIV enfeksiyonu, HIV RNA'nın görülmesi ve saptanabilir düzeydeki HIV antikorları arasındaki süre olarak tanımlanabilir4. Akut HIV enfeksiyonu ile beraber serum ve genital salgılarda yüksek oranda enfeksiyöz virus saptanır ve bu yüksek düzeyler 10-12 hafta kadar devam eder5. Kohort çalışmalar, akut HIV enfeksiyonu sırasında bulaşın, diğer dönemlere göre 26 kez daha fazla olduğunu ileri sürmektedir6. Matematiksel modeller akut HIV enfeksiyonunun kısa süresine rağmen, özellikle yüksek oranda partner değişikliği söz konusu ise, yeni HIV enfeksiyonlarının %10-50'sinden sorumlu olabileceğini göstermektedir7,8,9. WB ve LIA destekleme testleri, viral antijenlerin her birine özgül antikorların tanımlanmasını sağlaması, yüksek özgüllükleri ve HIV 1-2 ayırımını yapmaları nedeniyle yararlı testlerdir. Ancak bu testler, dördüncü kuşak EIA testlerine göre enfeksiyonun daha geç döneminde pozitifleşmektedir. Bu nedenle, EIA testlerinde tekrarlayan pozitiflik elde edilen örneklerde, sinyal/eşik değerleri düşük olsa da erken dönem enfeksiyonu ekarte etmek açısından RNA testlerinin kullanımı düşünülmeli, dikkatli bir hasta sorgulaması yapılmalı ve yeni algoritmalar erken dönem enfeksiyonları kaçırmamaya yönelik duyarlılığı artırır nitelikte olmalıdır.

KAYNAKLAR

  1. Centers for Disease Control and Prevention. Interpretation and use of the Western blot assay for serodiagnosis of human immunodeficiency virus type 1 infections. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 1989; 38(7): 1- 7.
  2. Pandori MW, Hackett J Jr, Louie B, et al. Assessment of the ability of a fourth generation immunoassay for human immunodeficiency virus (HIV) antibody and p24 antigen to detect both acute and recent HIV infections in a high-risk setting. J Clin Microbiol 2009; 47(8): 2639-42.
  3. Branson BM. The future of HIV testing. J Acquir Immune Defic Syndr 2010; 55(Suppl 2): S102-5.
  4. Pilcher CD, Eron JJ Jr, Galvin S, et al. Acute HIV revisited: new opportunities for treatment and prevention. J Clin Invest 2004; 113(7): 937-45.
  5. Morrison CS, Demers K, Kwok C, et al. Plasma and cervical viral loads among Ugandan and Zimbabwean women during acute and early HIV-1 infection. AIDS 2010; 24(4): 573-82.
  6. Hollingsworth TD, Anderson RM, Fraser C. HIV-1 transmission, by stage of infection. J Infect Dis 2008; 198(5): 687-93.
  7. Jacquez JA, Koopman JS, Simon CP, Longini IM Jr. Role of the primary infection in epidemics of HIV infection in gay cohorts. J Acquir Immune Defic Syndr 1994; 7(11): 1169-84.
  8. Brenner BG, Roger M, Routy JP, et al; Quebec Primary HIV Infection Study Group. High rates of forward transmission events after acute/early HIV-1 infection. J Infect Dis 2007; 195(7): 951-9.
  9. Prabhu VS, Hutchinson AB, Farnham PG, et al. Sexually acquired HIV infections in the United States due to acute-phase HIV transmission: an update. AIDS 2009; 23(13): 1792-4.

İletişim (Correspondence):

Dr. Muhammed Soylar,

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi,

Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı,

35100, Bornova, İzmir, Türkiye. 

Tel (Phone): +90 232 390 2989,

E-posta (E-mail): msoylar@gmail.com

Yazdır